Licht ontwerper & operator, geluid ontwerper & operator en Technisch Producent
Voor dit project werd ik gevraagd om samen met Pepe en Yadira een concert te produceren. In de afgelopen weken hadden zij zelf nummers geschreven en geproduceerd. Mijn rol binnen het project was om het productieproces te begeleiden en ervoor te zorgen dat alle technische en creatieve elementen goed samenkwamen. Samen hebben we een plan opgesteld waarin we bepaalden wat er nodig was, zoals autotune en de juiste sfeer op het podium. Ik heb hierbij geleerd hoe belangrijk goede samenwerking en communicatie zijn om een productie soepel te laten verlopen. Met de hulp van Marten van den Brink hebben we uiteindelijk een succesvol concert neergezet, waarbij ik mijn organisatorische en creatieve vaardigheden verder heb kunnen ontwikkelen.
© Sam Yates
Licht operator, Geluid operator & Video operator.
Voor dit project werd ik gevraagd om de rol van licht-, geluid- en video-operator op me te nemen, omdat de ontwerpers (Goos van den Berg, Katja en Mirna) niet beschikbaar waren. De voorstelling stond al en was draaiende, waardoor mijn focus lag op timing en samenwerking binnen het team. Dit vereiste een goed overzicht van de technische cues en een sterke samenwerking met de andere operators en regie. Ik werd voor deze taak benaderd door OPPer Anne-Fleur, wat mij de kans gaf om mijn technische vaardigheden verder te ontwikkelen en ervaring op te doen in het draaien van een lopende productie. Dit project heeft me laten inzien hoe belangrijk precisie en communicatie zijn in een live-setting.
© ATD
Licht ontwerper & operator, Technisch Producent
Dit was mijn allereerste project, en ik merkte dat ik nog te weinig zelfvertrouwen had om het volledig alleen aan te pakken. Daarom heb ik samen met Anton van Wolfswinkel het lichtontwerp gemaakt en de uitvoering verzorgd. In de week voorafgaand aan het project hebben we intensief samengewerkt met de regisseur en Mats om de gewenste sfeer en visuele uitstraling te bepalen.
Dagmar van Iersel was verantwoordelijk voor het geluid, met ondersteuning van Sam de Zeeuw. Na elke voorstelling hebben we samen met hem een korte feedbackronde gehouden om verbeterpunten te bespreken. Dit proces heeft me niet alleen geholpen om technisch sterker te worden, maar ook om beter samen te werken en kritisch naar mijn eigen werk te kijken. Door deze ervaring heb ik meer vertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen en geleerd hoe belangrijk overleg en aanpassingsvermogen zijn in een productieomgeving.
Uitvoerend Producent
Deltion Glazen Huis was mijn eerste project op het Deltion College. Ik werd oorspronkelijk gekozen als Assistent Uitvoerend Producent, maar in de praktijk kwam het erop neer dat ik de volledige rol van Uitvoerend Producent op me nam. Dit betekende dat ik met iedereen contact had en verantwoordelijk was voor een soepel verloop van het project.
Al snel merkte ik dat vooral alles rondom de artiesten misging: er waren fouten in de programmering, artiesten kwamen te laat, en de genres sloten niet goed op elkaar aan. Dit veroorzaakte veel last-minute problemen. In plaats van te wachten op Artist Management om dit op te lossen, hebben we zelf geschoven in de planning en zo de situatie zo goed mogelijk hersteld.
Deze ervaring heeft me geleerd hoe belangrijk het is om artist management scherper in de gaten te houden en problemen eerder te signaleren. Ondanks de chaos ben ik trots op hoe ik rustig ben gebleven en ben blijven doorzetten. Waar de daadwerkelijke Uitvoerend Producent wegliep, bleef ik staan en zorgde ik ervoor dat het project doorging. Dit heeft me niet alleen stressbestendiger gemaakt, maar ook laten zien dat ik verantwoordelijkheid kan dragen, zelfs in lastige situaties.
© Rik van Ommen
Stagair - Allround
Girls on Fire 2 was mijn eerste grote stageproject als allround stagiair. Tijdens deze tournee was ik verantwoordelijk voor op- en afbouw, het stellen van decor en het draaien van flycues tijdens de voorstelling. De werkzaamheden waren fysiek en technisch uitdagend, vooral omdat het project op tournee ging en er dus snel en efficiënt gewerkt moest worden in verschillende theaters.
Een belangrijk leerpunt voor mij was het belang van timing, zowel tijdens de voorstelling als bij de opbouw. Ik heb veel geleerd over touren: hoe je flexibel omgaat met verschillende zalen, hoe je vooruit moet denken, en hoe belangrijk een goede samenwerking is binnen een hecht team.
Hoewel ik niet direct iets specifieks kan benoemen waar ik trots op ben, kijk ik met een goed gevoel terug op hoe ik mijn plek heb weten te vinden binnen het team en hoe ik heb doorgewerkt, ook op momenten dat het nieuw of spannend was. Deze ervaring heeft me sterker gemaakt in het werkveld en voorbereid op toekomstige producties.
© Annemieke van der Togt - REP Entertainment
Stagair - Geluid
Tijdens de productie van Cyrano was ik stagiair geluid. Dit was voor mij een belangrijk project, omdat ik hier voor het eerst zelfstandig verantwoordelijk was voor taken als het zenderen van acteurs, het bewaken van de balans in het geluid en het doordrukken van geluidscues. Deze taken gingen niet alleen goed, ik kreeg zelfs zoveel vertrouwen dat ik een nulurencontract aangeboden kreeg als parttime geluidstechnicus. Daarna heb ik meerdere voorstellingen volledig zelfstandig gedraaid.
Wat deze ervaring bijzonder maakt, is dat ik echt heb kunnen laten zien wat ik kan. Ik ben heel tevreden over hoe ik heb gewerkt en voel me sindsdien een stuk zekerder in mijn rol als technicus. De kennis en ervaring die ik bij Cyrano heb opgedaan neem ik mee naar toekomstige projecten, vooral het inzicht in hoe je een voorstelling auditief in balans houdt en hoe belangrijk het is om vertrouwen op te bouwen binnen een team.
© Willem van Walderveen - BOS Theaterproducties